e0c9dcdd5e63e8cec92e54da34f61320947c4f45

Srnčia ruja 2015

Jednou zo základných potrieb a najhlavnejších cieľov všetkého živého tvorstva na Zemi je snaha priviesť na svet svojho potomka a tak zachovať svoj rod a druh. Tomuto vždy predchádza niekoľko namáhavých aktivít. Hľadanie vhodného partnera, následne dvorenie a samotný akt párenia sa v živočíšnej ríši. V závislosti od živočíšnej skupiny tieto aktivity prebiehajú celý rok. Leto v období približne od polovice júla do polovice augusta v tomto smere už tradične patrí srnčej zveri – v tomto období prebieha srnčia ruja. Trvanie ruje ako aj jej začiatok a koniec je podmienený poveternostnými podmienkami ako sú teplo, oblačnosť a podobne. Samozrejme srnčiu zver je možné fotiť po celý rok, no ruja je obdobím, kedy sa k srnčej zvery dá poľahky dostať na krátku vzdialenosť za pomoci vábničky. Skúsený poľovník, nadšenec ale aj fotograf prírody dokáže vďaka vábničke napodobniť piskot rujnej srny, na čo srnec často reaguje svojim príchodom.
e0c9dcdd5e63e8cec92e54da34f61320947c4f45

Tohtoročná ruja však bola pomerne zvláštna. Aj napriek tomu, že už na jar som si vytypoval vhodné miesto, spočiatku som nebol úspešný. Vedel som, že na danom mieste je viacero srncov, čo som odpozoroval už dávnejšie. Od začiatku až do konca kalendárnej ruje som s vábením tento rok nebol úspešný. Zrejme to spôsobilo veľmi teplé obdobie a pri tých tropických teplotách bola zver málo aktívna a ukrývala sa v tôni lesa až do neskorých večerných hodín, aj keď teplo ruju pomerne výrazne podporuje.
463739d98d3b01175627137afffcfb76a380ee94

Moje prvé snahy o nafotenie srnca sa začali približne v polovici júla. Vzhľadom na pracovné a rodinné povinnosti som na mojom vytypovanom mieste dlhší čas nebol. Krátko po príchode ma čakalo nemilé prekvapenie. Na pomerne veľkej lúke obklopenej lesom bola veľmi vysoká nepokosená tráva. Kedže výška trávy mi bola asi po krk o nejakom serióznom fotení teda nemohla byť ani reč. Aj keď som v tomto momente odchádzal sklamaný, vedel som že družstevníci kosia tieto lúky v pomerne pravidelnom intervale a veril som že vzhľadom na výšku trávy kosenie v krátkom čase musí prísť. Po týždni som šťastie skúsil opäť. Moje prognózy sa potvrdili a tráva bol čerstvo pokosená. Ako býva zvykom, na čerstvo pokosenú lúku zver nejaký čas nechodí no napriek tomu som sa obliekol do maskovacích vecí, prehodil som cez seba maskovačku a čakal. Po polhodine prišiel. Síce nie srnec ale mladý lišiak. Bol na vzdialenosť približne 100m a na slušnú fotku som ho potreboval dostať bližšie. Druhým problémom bolo, že kvôli vetru som sedel proti slnku, ktoré však bolo večerné no pri troche šťastia by sa to dalo využiť v môj prospech. Okrem vábničky na srnca som mal so sebou aj zajačie vrešťadlo. Napodobnil som  nárek raneného zajaca. Líška síce bola zaujatá lovením hlodavcov, no nárek zajaca na ňu pôsobil ako magnet. Kedže som bol pomerne slušne maskovaný prišiel na vzdialenosť 10m. Chvíľu si ma poobzeral, dovolil mi urobiť zopár záberov a pomaly odbehol do neďalekého krovia. Slnko pomaly zapadlo a ja som sa v tento večer pobral domov.
c3d0dec6057d48a89092e0d6a864fbf42ee80d43

 Na toto miesto som sa opäť vrátil o niekoľko dní a bol tam zas. Aj so svojim súrodencom. Opať som zavábil vrešťadlom. Efekt bol rovnaký ako naposledy. Tentokrát som sedel po svetle, ktoré lišiaka a jeho srsť krásne presvetlilo. Tentokrát sa však lišiak predomnou pomotal o dosť dlhšie a tak som mal asi pol hodinku pred sebou krásne líščie divadlo. Po srnčej však až do konca júla nebolo ani stopy.

006a0abc65c98638e7b446c2bd8497140a7a55c8

fb516fc06eb99454cf8958420b97b651b333684d

Nakoniec som sa však dočkal. Ako som spomínal, na vábničku tento rok nešlo nič a tak som si v jeden letný večer sadol na veľkú čistinku obklopenú lesom. Ani nie p polhodine vyšli prvé srny, v diaľke sa objavil srnec, no všetko bolo mimo ,,dostrel,,. A tak som len sedel a ďalej pozoroval čo sa bude diať. Zakrátko vybehla srna a za ňou srnec. Ako to cez ruju býva, trošku sa ponaháňali, srna akoby robila drahoty no napokon došlo aj priamo k aktu párenia. Žial opäť v pomerne veľkej vzdialenosti a navyše chrbtom ku mne. Keďže sa ruja schyľovala ku koncu, pomaly som strácal nádej na vytúženú fotku – aktu párenia.

IMG_9466

V polovici augusta, aj keď už ruaj mala byť pomaly skončená som sa rozhodol, že to ešte raz skúsim. Však už viackrát sa mi stalo, že dobrá fotka sa podarila až na poslednú chvíľu. A tak som sa opäť vybral na dané lokalitu, sadol si na rovnaké miesto, obliekol som sa do hejkala a maskovaný ešte aj maskovacou sieťou som čakal a dúfal že sa niečo podarí. Zrejme to bolo nejaké špeciálne vnutknutie, lebo práve tento večer sa mi podarilo to, na čo som čakal dva roky. Asi po trištvrte hodinke začala vychádzať srnčia. Ako som tak v diaľke pozoroval srnu so srnčaťom, asi 20m predomnou vyšla na lúku srna a za ňou srnec. Teraz by to mohlo vísť, hovoril som si v duchu. Stalo sa. Po krátkom ,,laškovaní,, srnec vyskočil na srnu a prebehol akt párenia. Šťastená vtedy stála na mojej strane, obaja aktéri boli otočení hlavami ku mne a v primeranej vzdialenosti. Super, mal som fotku, ktorá nie je až taká bežná.

cc5c95039ccb0e10f88071db20a2d2fb5b1ccdef

Po akte párenia obaja zmizli v neďalekom kroví. Domov som sa však ešte nechystal. Svetla bolo dosť takže som na mieste zostal ešte asi hodinku. Počas tejto hodiny tento párik ešte na lúku vyšiel niekoľkokrát. V jednom momente sa však neďaleko objavil druhý srnec a evidentne tiež javil záujem o už zadanú srnu. Začalo sa krásne predstavenie. Nový srnec a pomaly a opatrne približoval k už zadanej srne. Náhle sa jej partner zdvihol a rázne vyhnal záškodníka, čo sa mi podarilo natočiť na video.

 Tento večer bol skrátka výborný. Tohtoročnú ruju hodnotím ako celkom úspešnú pre mňa. Podarila sa mi fotka, ktorú som chcel, aj keď samozrejme je čo zlepšovať, od svetla, cez pozadie a uhol záberu. Divá príroda však nie je ateliér a zvieratá modely, takže som veľmi rád že sa mi takto zadarilo a aj za vedľajšie produkty v podobe fotografií líšok.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *